Supplementen met mineralen, waar moet je opletten?

Veel mensen gebruiken een magnesium, calcium of zink supplement. Ook andere mineralen worden in meer of mindere mate extra gesuppleerd, denk aan een multivitamine- en mineralen supplement, waar vaak van alle mineralen een beetje inzit. Maar wat is nou een goed supplement als het gaat om mineralen? 

Hoe goed kun je het mineraal opnemen?

In de meeste supplementen zijn mineralen gebonden aan een drager stof, bv een aminozuur. Het mineraal neemt dan een zekere hoeveelheid ruimte in, evenals de drager. Het is dus altijd belangrijk dat je bekijkt hoeveel van de dragerstof erin zit, en hoeveel van het daadwerkelijke mineraal. Maar dat betekent niet dat je ook werkelijk alle hoeveelheid van het mineraal zal opnemen in je lichaam. Er zijn namelijk heel veel factoren die van belang zijn voor de opname van voedingsstoffen en dus ook mineraalverbindingen. Denk bv aan:

  • de passagesnelheid in de maag en de darmen
  • operaties als gastric bypass of een verwijdering van een deel van de dunne darm
  • de ernst van een mineraaltekort
  • de zuurgraad van het maagzuur (bij stress bv. maak je minder maagzuur aan en neem je minder op)
  • het gebruik van zuurremmende en -bindende (genees)middelen (denk aan “maagbeschermers”)
  • het gebruik van andere geneesmiddelen die mogelijk invloed hebben op de opname
  • de invloed van de voeding (melk b.v. maakt de maag minder zuur)
  • de opnamecapaciteit van de darm (die minder is bij bv de ziekte van Crohn of coeliakie),
  • de leeftijd (bij ouderen is de opname vaak minder)
  • het tijdstip van inname
  • mate van maagvulling etc.

Al deze factoren zijn van invloed op het verbreken van de verbinding tussen de drager en het mineraal, en de daadwerkelijke opname vanuit de darmen.

Tablet, capsule, poeder of vloeibaar?

Vervolgens bepaalt ook de toedieningsvorm de mate van opname van het mineraal. Denk aan tabletten, capsules, poeder of een vloeistof. Maar ook hoe hard is het tablet geslagen, welke mineraalverbindingen zijn er gebruikt en zijn er (ongewenste) hulpstoffen of coatings gebruikt.

Capsules met een poedervormige inhoud bevatten meestal een hoger percentage mineraal t.o.v. hun volume dan de vloeistofgevulde capsules. Door de poedervormige inhoud is het oplossen ervan vrij gemakkelijk. Tabletten kunnen procentueel meer mineraal bevatten in relatie tot hun omvang dan capsules. Dit is vooral een gevolg van het persen van de tabletten. Daarentegen is het zo dat tabletten meer moeite hebben om uiteen te vallen en op te lossen. Zeker als het nogal hard geslagen tabletten zijn en zeker ook als er individuele factoren zijn die het uiteenvallen en oplossen belemmeren, bv bij 50-plussers of mensen die maagzuur remmers (“maagbesschermers”) gebruiken. Ook de gebruikte coating (vaak nodig om het tablet slikbaar te maken) kan een remmende invloed hebben op het uiteenvallen van een tablet.

Eidon mineralen

Ik werk daarom het liefste met mineralen die helemaal niet aan een drager zijn gebonden. Dat verbetert de opname enorm, en daarom heb je ook veel minder van het mineraal nodig in het supplement. De fabrikant Eidon heeft een gepatenteerde formule ontwikkeld waarmee mineralen in een waterige omgeving zitten, ongebonden zijn en daardoor veel beter opneembaar zijn. Ook zitten er geen ongewenste toevoegingen in het supplement, wat bij andere vormen wel het geval is. Alle Eidon mineralen zijn in losse flesjes verkrijgbaar, en kun je gemakkelijk toevoegen aan water of een smoothie. Combineren van mineralen is heel gemakkelijk.

Breng jouw mineralen in balans

Ik ben opgeleid om te bepalen welke mineralen jij nodig hebt, en wat voor jou de juiste dosering is. Het op orde brengen van jouw mineralen balans is enorm belangrijk, en kan het verschil maken tussen optimale gezondheid en ziekte. Wist je dat als je te lang slechts 1 of 2 mineralen suppleert, dit invloed heeft op de waarde van andere mineralen in je lichaam? Dit komt omdat mineralen met elkaar samenwerken, maar elkaar ook kunnen tegenwerken. Het in balans brengen van je mineralen is dus maatwerk, en niet iets om zelf mee te experimenten! Wil je hierover meer weten en aan de slag gaan met jouw mineralenbalans? Maak dan een afspraak voor een mineralen consult of lees meer op www.eidon.nl.