Wat een fantastisch boek! Dat was mijn eerste gedachte toen ik onlangs het boek “Alles draait om je hormonen” van Rineke Dijkinga bekeek. Ik was al fan van haar eerdere boeken “Weten van (h)eerlijk eten”, maar deze is nog mooier en een compleet naslagwerk. Voor wie meer wil weten over hoe voeding je hormonen (positief) kan beïnvloeden, is dit een heerlijk boek. Óok omdat de recepten die er in staan lekker en makkelijk zijn. Met recht een (w)eetboek dus!

Hormonen

In het boek wordt uitgelegd dat o.a. je stemming, je slaap, je energieniveau, de snelheid van veroudering, je spijsvertering of je gewicht allemaal een relatie met je hormonen hebben. Dit zijn regelstoffen in je lichaam die worden gemaakt uit eiwitten, vetten of cholesterol én die vitaminen en mineralen nodig hebben om goed te kunnen werken. Bovendien beïnvloeden zij elkaar allemaal en werken zij optimaal als de onderlinge verhoudingen goed zijn, als in een orkest.

Ook wordt er een hoofdstuk besteed aan energie en uitgelegd wat je nodig hebt om energie aan te maken. Onze gezondheid valt of staat met de aanmaak van energie, en de juiste voeding kan daarin een hele belangrijke rol spelen.

Recepten

De recepten die volgen zijn onderverdeeld in crackers, koek en brood; spreads; recepten om in voorraad aan te leggen zoals kruidenmixen of ingemaakte groenten; soepen, smoothies en salades; en hoofdgerechten. Er wordt veel gewerkt met groenten, kruiden, noten en zaden en weinig met vis en vlees. Het is dus ook een ideaal boek voor vegetariërs. Ook staan er een aantal heerlijke recepten in met zeegroente, zodat ook in de jodium inname wordt voorzien. Als je nog niet zo gewend bent met gezond koken dan lijken sommige recepten misschien wat moeilijk en met onbekende ingrediënten, maar dat heeft Rineke proberen te ondervangen door voorin het boek een lijst op te nemen met gangbare voedingsmiddelen en gezonde vervangers, en ook licht ze bij de recepten toe waar je ingrediënten kunt kopen of wat eventuele alternatieven zijn. Alle recepten zijn voorzien van prachtige foto’s en regelmatig legt Rineke ook uit hoe de recepten kunnen bijdragen tot het in balans brengen van je hormonen.

Nog meer uitleg

Tot slot volgen er nog 140 (!) bladzijden met bijlagen, waarin degene die het naadje van de kous wil weten zijn hart kan ophalen. Onder andere een checklist om de status van je hormonen te meten, informatie over het belang van gezonde darmen en een gezonde lever, en de invloed van stress op je hormonen. Ook speciale aandacht voor het belang van vetten, die erg belangrijk zijn maar helaas nogal eens (door verkeerde marketing?) onderschat worden. Tenslotte veel informatie over onze geslachtshormonen en zwangerschap, en tips over hoe we deze kunnen koesteren. In het laatste hoofdstuk “Weetjes” volgt een alfabetische lijst met toelichting op veelgebruikte termen en voedingsstoffen.

Ik kan iedereen die zijn gezondheid lief heeft, dit boek aanraden! Het boek heeft een prominente plaats in mijn keuken gekregen en ik ga er zeker regelmatig uit koken. Deze week probeerde ik 2 recepten met paddenstoelen, omdat ik ontzettend veel over had van onze biologische groenteclub. Ze waren beiden heerlijk! Hieronder het recept van de paddenstoelen terrine.

Het boek is te koop via bol.com.

Recept paddenstoelen terrine

Ingrediënten:

– 2 uien
– 2 tenen knoflook
– 250 gram kastanjechampignons (andere paddenstoelen kunnen natuurlijk ook)
– 4 à 5 eetlepels olijfolie
– 2 volle eetlepels gedroogde Provençaalse of Italiaanse kruiden
– 150 gram gemengde noten, fijngehakt
– 100 gram wortel, fijngeraspt
– 100 gram pastinaak of aardpeer, fijngeraspt
– 150 gram oude schapen- of geitenkaas, geraspt
– 5 à 6 zongedroogde tomaten, zeer fijn gesneden
– 50-60 gram boekweitmeel
– peper en zout uit de molen
– eventueel nog een paar eetlepels verse peterselie, fijngesneden
– 2 geklutste eieren

Bereiding

Schil en snipper de uien en knoflook. Wrijf/borstel de champignons schoon en deel ze in vieren. Fruit ze allemaal in een koekenpan in olijfolie. Doe het in een kom en meng dit vervolgens met alle andere ingrediënten, met uitzondering van de eieren. Proef even en voeg naar eigen smaak nog iets van de ingrediënten toe. Als het lekker op smaak is, voeg je ook de geklutste eieren toe. Doe het in een ingevet cakeblik (eventueel eerst met bakpapier bedekken). Druk goed aan met de bolle kant van een lepel en zet het 45 minuten in een voorverwarmde oven op 150 graden. Voor een stevige cake laat je het dan afkoelen en snijd je er plakjes van. Erg lekker bij een salade, soep, als borrelhap, tussendoortje etc. Door de combinatie van eiwitten is het wel erg machtig dus eet er niet te veel van en combineer het met flink wat groenten.