Gebruik jij wel eens een antibioticum of heb je het recent gebruikt?

Dan is het goed om dit te weten: door (veelvuldig) gebruik van een  antibioticum ontstaan er veranderingen in je darmflora. Want de antibiotica zullen ook een deel van je (gezonde) darmflora aantasten. Dat is niet wenselijk. Wat kan er zoal veranderen?

– Een afname van de diversiteit: minder verschillende soorten bacteriën betekent dat je darmflora minder gezond is en dat heeft effect op je lichaam. Darmbacteriën ondersteunen namelijk veel verschillende lichaamsfuncties.
– Minder bifidobacteriën en lactobacillen: deze goede bacteriën kunnen dan afnemen in aantal, wat je weerstand kan verzwakken omdat ze een belangrijke rol spelen voor je immuunsysteem, maar ook bij de vertering.
– Meer slechte bacteriën: een toename van schadelijke bacteriën kan allerlei klachten veroorzaken.
– Schimmelgroei: overmatige groei van schimmels zoals Candida is heel vervelend en kan schimmelklachten op andere plekken in je lichaam geven (bv op de huid of in de vagina).
– Parasieten: goede darmbacteriën onderdrukken ook de groei van o.a. parasieten. Die kun je binnenkrijgen via andere besmette personen of via niet goed gewassen voeding bv. Zeker als je niet voldoende maagzuur aanmaakt (bv als je een maagbeschermer slikt of veel stress hebt), want maagzuur is ook nodig om ongewenste indringers onschadelijk te maken.

Natuurlijk is het soms nodig en verstandig om een antibioticum te slikken. Combineer dat dan altijd met een probioticum, zodat je de goede darmflora meteen aanvult. Neem na elke antibioticum inname óók probiotica, 2 uur na de antibiotica inname. Als je 3 keer per dag antibiotica moet slikken, neem je dus ook 3 keer per dag een probioticum. Voor een goede probioticum ga je bv. naar Vitals of Bonusan. Heb je vragen of wil je onderzoek van je darmflora? Maak dan een afspraak voor een consult.

Probiotica antibiotica