Darmen en de overgang

Tijdens de overgang neemt de productie van de hormonen oestrogeen en progesteron af. Naast de wel bekende opvliegers en nachtzweten, kan dit óók invloed hebben op je darmen. Ik leg je uit hoe.

  • Samenstelling van je darmflora: tijdens de menopauze kan de samenstelling en diversiteit van je darmflora veranderen. De afname van hormonen kan zorgen voor een minder diverse darmflora, omdat de hormonen als voeding voor je darmflora kunnen dienen.
    Maar ook zijn je darmflora van invloed op je hormoonspiegels in het bloed. Een gezonde darmflora kan zorgen dat een deel van de hormonen die je uitscheidt via de ontlasting, weer wordt heropgenomen. Super belangrijk in de overgang, want hoe minder hormonen je verliest des te meer heb je beschikbaar!
  • Doorlaatbaarheid van de darmwand: oestrogeen en progesteron beschermen de darmwand en zorgen dat deze een goede barrière vormt. Hoewel er weinig onderzoek beschikbaar is, lijkt het erop dat hormonale veranderingen tijdens de menopauze kunnen leiden tot een toename van de doorlaatbaarheid van de darmwand, vaak aangeduid als “leaky gut”. Dit kan de kans op bijvoorbeeld het ontwikkelen van voedselintoleranties verhogen, maar ook allerlei ontstekingen in het lichaam geven. Denk aan spier- en gewrichtsklachten en blaasontstekingen.
  • Invloed op je stoelgang: in de overgang kan je ontlastingspatroon veranderen. Je hebt bv ineens obstipatie of diarree of je bent opgeblazen of winderig. Heel vervelend en des te belangrijker dat je voedingspatroon optimaal is. Want voeding en vertering hebben ook een hele belangrijke invloed op je darmen.

Wil jij weten hoe het met jouw hormonen of darmflora gesteld is? Maak een afspraak en ik help je met onderzoek en advies. Niet alleen voor de korte termijn, maar ook voor de lange termijn (gezond oud worden!) is het écht belangrijk om je hormonen en darmflora te optimaliseren.  Maak een afspraak voor een consult.

Overgang en darmen