De overgang, wat gebeurt er precies in je lichaam?

Tijdens de overgang neemt de kwaliteit en de hoeveelheid van je eicellen af. Daardoor wordt de productie van de hormonen oestrogeen en progesteron door je eierstokken geleidelijk minder. Dit begint meestal tussen de 45 en 55 jaar, soms al eerder. Door met name de afname van oestrogeen, neemt ook de productie en werking van serotonine en oxytocine af. Het hormoon dat vanuit je hersenen de eierstokken aanstuurt (Follikel Stimulerend Hormoon, FSH) neemt toe.

Door deze schommelingen in je hormonen kunnen allerlei klachten ontstaan. Opvallend is dat hoewel bijna 80% van de vrouwen overgangsklachten ervaart, deze vaak niet als zodanig herkend worden. Niet door de vrouwen zelf, en ook niet door de huisarts.

Overgangsklachten

Veelvoorkomende symptomen zoals opvliegers, nachtelijk zweten, en stemmingswisselingen zijn bekend. Echter, a-typische klachten worden vaak niet herkend als overgangsklachten. Denk hierbij aan spier/gewrichtspijn, hartkloppingen, droge ogen/neus/mond/vagina, veelvuldige blaasontstekingen, veranderingen in geheugen en concentratie, paniekaanvallen, angstklachten, slecht slapen, vermoeidheid, huilbuien, neerslachtig, irritatie, darmklachten.

Deze miskenning leidt dan vaak tot de conclusie dat je overspannen bent of een burn-out hebt. En kun je het advies krijgen voor een anti-depressivum en het rustiger aan te doen. Maar dat lost het probleem natuurlijk niet op! Deze hormonen spelen een super belangrijke rol in je lichaam. Na de overgang neemt het risico op osteoporose (bot ontkalking), hart – en vaatziekten en Alzheimer enorm toe. De afname van oestrogeen speelt hierin een belangrijke rol.

Behandeling

Decennia lang lag er een taboe op hormoon vervangende therapie. Dit omdat 1 studie had uitgewezen dat er een hogere kans op borstkanker zou zijn. Inmiddels is dit achterhaald en zijn ook de richtlijnen voor de huisartsen hierop aangepast. Hormoon therapie (oestrogeen en progesteron) is veilig en kan door de huisarts worden voorgeschreven. Helaas is het nog steeds vrij onbekend en hebben veel artsen er geen ervaring mee.

Zelf kun je al veel doen. Het is bekend dat vrouwen die op jongere leeftijd veel last hebben van hormoonschommelingen zoals PMS (premenstrueel syndroom), tijdens de overgang ook meer klachten ervaren. De juiste voeding, beweging en leefstijl kan hormonale klachten voorkomen. Dat zie ik dagelijks in de praktijk. Aanvullend kunnen kruiden supplementen en homeopatische crèmes ondersteunen bij milde overgangsklachten. Bij ernstige klachten is het zeker belangrijk dat je met je arts in gesprek gaat en bio-identieke hormonen krijgt.

Herken je jezelf in deze klachten en ben je 45 jaar of ouder? Denk dan zeker aan de overgang en zoek hulp om je hormoon balans te ondersteunen! Wil je mijn hulp? Maak dan een afspraak voor een consult.

De overgang