De overgang, en nu?
Tijdens de overgang verandert er hormonaal heel veel. Vaak zie ik ook dat de spijsvertering en het darmmicrobioom verandert, waardoor er verschillende klachten kunnen ontstaan, zoals een opgezette buik, obstipatie, last van maagzuur, oprispingen en het ontstaan van PDS (prikkelbare darm syndroom).
Ook is er vaak een verstoorde activiteit van progesteron, oestrogeen en testosteron. Natuurlijk nemen deze hormonen in hoeveelheid af in de overgang, maar als je onderliggende factoren als voeding, stress, overgewicht en tekorten aan vitamines, mineralen, vetten en essentiële suikers aanpakt, hoeven de klachten helemaal niet zo erg te zijn.
Het microbioom in de darm heeft daarnaast ook invloed op je stemming, je happy hormonen (waardoor je sombere gevoelens kunt krijgen) en het ontstaan van ontstekingen in het lichaam (“pijntje hier, pijntje daar”).
Pak je leefstijl aan
Voor de huisarts zijn deze klachten vaak lastig te behandelen (“leer er maar mee leven, het hoort erbij”). Orthomoleculair is er echter héél veeel te doen en kun je ervoor zorgen dat deze klachten (grotendeels) verdwijnen!
Eet minimaal 500 gram groenten en 1-2 stuks fruit per dag, beperk je tot 3 maaltijden en geen tussendoortjes en zorg dat je maaltijden altijd 20-25 gram eiwit bevatten, gezonde vetten zoals olijfolie, roomboter, kokosolie, vis, noten & zaden. De behoefte aan zoetigheid neemt dan vaak ook meteen af. Verder is het belangrijk dat je goed voor je darmen zorgt, door voldoende beweging, de juiste voeding, voldoende slaap en stress te verminderen.
Ook zijn er hele goede supplementen die kunnen helpen om je overgangsklachten te verminderen, beter te kunnen slapen en die je stresssysteem kunnen ondersteunen. Ik adviseer je graag.
Laat je dus niet wegsturen, het is zoooo zonde van de kwaliteit van je leven.
Neem je gezondheid in eigen hand en maak een afspraak, ik kan je helpen!
Hier kun je zelf je (kennismakings)afspraak maken. Als je aanvullend verzekerd bent worden de consulten deels vergoed.