Een trage schildklier, hypothyreoïdie

➡️ Een trage schildklier. Dit komt voor bij vrouwen in de periode van de menopauze. Omdat geslachtshormonen, maar ook stress hormonen, invloed hebben op de aanmaak en werking van schildklier hormonen, kunnen rond de overgang problemen met de schildklier ontstaan.

✅ De schildklier is een kleine klier aan de voorkant van je hals. Hij is super belangrijk voor je stofwisseling en energie aanmaak. Bij een hypothyreoïdie, of trage schildklier, produceert hij onvoldoende schildklierhormonen of worden de hormonen niet goed geactiveerd. Dit leidt tot diverse klachten, zoals vermoeidheid, gewichtstoename, het vaak koud hebben, spierklachten, sombere gevoelens, geheugenproblemen, obstipatie of een opgeblazen gevoel. Het lastige is dat veel van deze klachten lijken op overgangsklachten, waardoor het soms moeilijk is ze van elkaar te onderscheiden.

➡️ Door middel van bloedonderzoek is te zien hoe de schildklier functioneert. Het is belangrijk dat er dan wordt gekeken naar TSH (thyroïdstimulerend hormoon; het hormoon dat de schildklier aanstuurt) en de schildklierhormonen T4 (inactief schildklier hormoon) en T3 (actief schildklier hormoon, dus dat wat in je cellen werkzaam is). Een verhoogd TSH-niveau in combinatie met een verlaagd T4 en/of T3 niveau kan wijzen op hypothyreoïdie. Het meten van T3 is vooral belangrijk, omdat het een meer accurate indicator is in complexe gevallen waar de diagnose niet direct duidelijk is. Helaas wordt deze waarde door de dokter vaak niet bepaald. Ook is de range waarbinnen de hormonen mogen liggen (de zogenaamde “normaal” waarden) vrij breed, waardoor je vaak te horen krijgt dat alles goed is, terwijl je toch veel klachten hebt. Dan is het dus belangrijk om verder te kijken, bv naar T3 en/of naar geslachtshormonen en/of stress.

✅ De oplossing van de dokter is schildklier hormonen voorschrijven. Orthomoleculair kijken we liever eerst naar mogelijke oorzaken. Zo zijn er veel bouwstoffen nodig om schildklier hormonen te maken. Denk aan eiwitten, vitamines A, B12, D en mineralen jodium, zink, selenium, ijzer, mangaan.

✅ Ook is er dus een relatie met het stress systeem en de geslachtshormonen. En vaak spelen er voedingsintoleranties en is de voeding niet op orde. Door veel breder te kijken kun je werken aan de oorzaken, waardoor medicatie niet altijd nodig is.

➡️ Wil je onderzoek laten doen of kom je bij de huisarts niet verder? Maak een afspraak voor een consult. Ik help je graag.

Trage schildklier