In een eerder blog schreef ik over de feiten over overgewicht. In dit blog zal ik een aantal gezonde en relatief eenvoudig toe te passen aanbevelingen geven die je in je eigen voeding en die van je kinderen kunt aanbrengen, om te zorgen dat je de juiste dingen eet en drinkt.
Willett
Deze aanbevelingen komen uit het boek Eet, drink en blijf slank en gezond van Walter Willett (zijn adviezen heeft hij weergegeven in de Willett-piramide). Willet is professor en arts aan Harvard en een van de beste en internationaal erkende onderzoekers op het gebied van voeding. In zijn boek beschrijft hij de resultaten van onderzoeken van zijn en andere onderzoeksgroepen. Hoewel zijn boek uit 2003 is, staat hij nog steeds volledig achter de aanbevelingen. Op een aantal punten wijken zijn aanbevelingen af van de Amerikaanse en Nederlandse (Voedingscentrum) richtlijnen, waarvan hij aangeeft dat ze sterk verouderd en niet wetenschappelijk onderbouwd zijn.
Hieronder volgen zijn adviezen.
Let op je gewicht
Voorkom dat je gewicht langzaam toeneemt. Hoeveel je gewicht en je middelomtrek zijn veranderd sinds je 20 was, heeft belangrijke gevolgen voor de kans om gezond te blijven, dan wel een chronische ziekte te ontwikkelen. Oók als je daarmee in het ‘gezonde gebied’ van de BMI blijft.
De juiste vetten
Omdat je vetten nodig hebt voor de bouw van lichaamscellen, hormonen en voor de bloedstolling en spiersamentrekkingen, moet je voldoende goede vetten eten.
Eet vooral vet uit noten, zaden, granen, gevogelte, vis en (olijf/walnoot/lijnzaad)olieën en laat commercieel gebakken artikelen zoals chips en koek en gefrituurd voedsel staan. Zij bevatten de allerslechtste (trans)vetten. Beperk de hoeveelheid (rood)vlees en (volle) melkproducten.
De juiste koolhydraten
Eet minder koolhydraten uit bewerkte en meer koolhydraten uit onbewerkte graanproducten. Dat betekent minder koek, snoep, frisdrank, suiker, stroop, jam, ontbijtgranen, wit en bruin brood, aardappels, deegwaren en witte rijst en meer volkorenbrood en -pasta, zilvervliesrijst, quinoa en haver. Ik zou daar zelf nog spelt aan willen toevoegen.
De juiste eiwitten
Kies gezondere eiwitbronnen. Omdat je lichaam de hele dag nieuwe eiwitten aanmaakt en je de bouwstenen van eiwitten, aminozuren, niet kunt opslaan, moet je deze dagelijks aanvullen.
Groenten en fruit
Laat groente en fruit een heel groot aandeel (5-9 porties per dag) in je voeding hebben, maar laat aardappelen zoveel mogelijk staan. Zij hebben (in alle vormen) een groot effect op je bloedsuikerspiegel. Varieer in kleur en probeer dagelijks 1 portie te halen uit ieder van de volgende groepen: (1) donkergroene bladgroente, (2) rode en (3) gele/oranje groenten of fruit, (4) peulvruchten en (5) citrusfruit. En eet zoveel mogelijk vers.
Alcohol
Drink voldoende, zie daarvoor ook mijn blog over water.
Gebruik alcohol met mate. 1 consumptie per dag voor vrouwen en 2 voor mannen is een goede richtlijn.