Gezonde gewrichten: 8 tips
Gezonde gewrichten om reumatoïde artritis en artrose te voorkomen. Reumatoïde artritis en artrose zijn klachten van de gewrichten. Hierbij beschadigt het botweefsel, kraakbeen en/of bindweefsel, wat klachten als stijfheid, gewrichtszwelling/ontsteking en pijn kan geven. Er is een hoop aan te doen, met name om deze klachten te voorkomen of te verminderen. Hierbij 8 tips.
1. Het immuunsysteem tot rust brengen
Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte en ook bij andere gewrichtsklachten is het immuunsysteem vaak overactief. Dat kan komen door een slechte vertering, een verhoogd doorlaatbare darm, toxische belasting vanuit de omgeving (bv. pesticiden, plastics), zware metalen, slaapgebrek, stress, verkeerde voeding etc. Onderzoek naar voeding, vetering en darmflora en daarop therapie inzetten is de 1e stap.
2. De spijsvertering ondersteunen
In de darmen zit een groot deel van het immuunsysteem en dat kan overmatig geprikkeld worden bij ongezonde darmen en een slechte samenstelling van de darmflora (de 1,5e kilo aan “beestjes” in je darmen) en de darmwand. Deze staat weer oiv van o.a. de vertering. Bij stress gaat de vetering onderuit en maak je minder maagzuur aan. Dat merk je aan een opgeblazen gevoel, winderigheid en opboeren b.v. Je kunt betaine Hcl tabletten bij de maaltijd innemen om te kijken of dat de klachten vermindert. Ook is het belangrijk dat je rust en tijd neemt om te eten, en dat de vertering vanuit de gal en alvleesklier goed gaat. Eventueel zijn daar supplementen voor in te zetten.
3. Verzuring voorkomen
Bij gewrichtsaandoeningen is het lichaam vaak verzuurd t,g,v, slechte voeding, stress en te weinig mineralen. Dan kunnen de processen in het lichaam minder goed functioneren. Met als gevolg dat afvalstoffen zich ophopen, gewrichten verder beschadigd raken en herstelprocessen vertragen. Veel groenten, kruiden, weinig granen en geen suikers draagt bij aan het minder zuur maken van het lichaam. Ook kunnen supplementen worden ingezet.
4. Bouwstoffen erin
Voor het bouwen en herstellen van gewrichten is het belangrijk dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt (en deze goed verteert). Ook is zwavel belangrijk en kan vanuit een supplement glucosaminesulfaat en chondroïtinesulfaat aangevuld worden. Daarnaast zijn voldoende B-vitamines, vitamine C, calcium, magnesium, mangaan, borium en silicium nodig.
5. Anti-oxidanten
Bij veel gewrichtsaandoeningen is er een verhoogde productie van oxidanten (er ontstaat simpel gezegd roest in je lichaam). Deze vrije radicalen beschadigen het bot-, kraakbeen- en bindweefsel. Antioxidanten als bètacaroteen, vitamine C, E, zink, mangaan en selenium vangen deze vrije radicalen weg en beperken zo de schade. Met name groenten, fruit, kruiden en specerijen zijn rijk aan antioxidanten. Veel eten dus om de schade te beperken!
6. Ontstekingsremming
Omdat er vaak veel ontsteking in het lichaam is bij deze klachten, is het belangrijk dat je ontstekingsremmers neemt. Liever niet vanuit pillen, maar gewoon vanuit je voeding en evt. supplementen. Vette vis, noten, zaden en koudgeperste walnoot/lijnzaad oliën werken ontstekingsremmend. Beperk de inname van verzadigde vetten en transvetten uit vet vlees, snacks, margarine en kaas. En ook is het handig om alcohol, suikers, en E-nummers zoveel mogelijk te vermijden.
Curcuma is een effectieve ontstekingsremmer en kun je eventueel suppleren, liefst in combinatie met bromelaïne (los van de maaltijd). Ook boswellia kan heel goed helpen.
7. Gezond gewicht
Zowel over- als ondergewicht heeft een negatieve invloed op de gewrichten. Zorg dus voor een gezond gewicht.
8. Stress vermijden
Stress heeft een negatieve invloed op o.a. de spijsvertering, het zuur-base-evenwicht, het afweersysteem en zorgt voor een vergroot verbruik van vitamines en mineralen. Zorg dus voor voldoende rust en ontspanning.
Wil je weten hoe ik je kan helpen om je darmen weer gezond te maken? Maak een afspraak voor een consult!
