Voor iedereen die op zoek is naar hoe je gemakkelijk algen in je voedingspatroon kunt verwerken, én voor iedereen die daar niet naar op zoek is (en dat zijn er vast heel veel), heb ik goed nieuws! Even verder lezen dus 😉

Als voedingscoach en orthomoleculair therapeut adviseer ik mensen hoe ze door middel van voeding (en supplementen) hun gezondheid, en bestaande gezondheidsklachten, kunnen verbeteren. Met spectaculair resultaat overigens. Maar daarover gaat dit blog niet (hoewel ik er pagina’s over zou kunnen schrijven). Dit blog gaat namelijk over, je raadt het al, algen. Of, culinair omschreven, Groente uit zee.

Boek

En dat is precies de titel van het nieuwe boek van Lisette Kreischer, dat zij schreef in samenwerking met o.a. de Stichting Noordzeeboerderij. Het is een geweldig boek, “precies wat ik nodig had”, schoot er door mijn hoofd toen ik het doorlas. Eerst wordt er uitgelegd wat algen en zeewieren zijn, hoe en waar ze groeien en welke soorten er zijn. Je kent misschien chlorella en spirulina, maar wist je dat er wel duizenden soorten wier bestaan, die vrijwel allemaal te eten zijn? En dat is precies waar het om gaat, wat mij betreft. Wij zijn niet gewend om algen en wieren te eten, terwijl in een land als Japan bijvoorbeeld zo’n 7 tot 9 kilo per persoon per jaar wordt gegeten en wieren daar al honderden jaren worden gebruikt als medicijn. Algen en wieren bestaan al zo’n 1-2 miljard jaar en omdat ze een hele goede bron van eiwitten, goede vetten, vezels en mineralen zijn, zouden ze wat mij betreft best wat vaker gegeten mogen worden! Op de vraag, “Oké, maar hoe dan?” geeft dit boek voldoende antwoord!

Wat dacht je van een ‘Pesto from the sea’ bijvoorbeeld, waar je naast de bekende ingrediënten wat kombu in verwerkt, of een ‘Sailor mustard dressing’ met wat gedroogde zeesla? De mooie foto bij elke recept doet je het (zee)water in de mond lopen!

Omega-3

Voor mensen die geen vis (willen) eten, kunnen algen een mooie bron zijn van omega-3 vetzuren. Deze soort vet eten we over het algemeen veel te weinig, terwijl het één van de belangrijkste soorten vet is die we nodig hebben. De vissen eten de algen en zo komen wij aan de visvetten, maar algen eten kan natuurlijk ook! Daarnaast is jodium één van de stoffen die in een hoge concentratie in wieren voorkomt. Jodium is belangrijk voor het goed functioneren van de schildklier en daarmee essentieel voor heel veel processen in het lichaam. Jodium wordt in ons voedingspatroon toegevoegd aan (brood)zout, omdat we anders te weinig jodium zouden binnenkrijgen. Maar is het niet raar, dat we jodium toevoegen omdat we minder eten van dat wat we in de evolutie altijd hebben gegeten, nl vis en groente uit het water? Vooral voor mensen die geen brood eten, zijn wieren zeker een mooie aanvulling.

3 tips

Voordat je enthousiast naar de winkel rent om een tas vol wieren in te slaan, nog even 3 tips. Ten eerste, begin eenvoudig! Wieren hebben een bijzondere smaak en structuur, waar je aan het begin wellicht aan moet wennen. Verse wieren zijn over het algemeen lastig te verkrijgen, maar gedroogde wieren zijn er genoeg en deze zijn lang te bewaren. Neem daarnaast, als je ze kunt vinden, ook eens wat zilte groenten mee. Dat zijn planten die groeien op het land, maar goed bestand zijn tegen zeewater en ook veel vitaminen en mineralen bevatten. Voorbeelden zijn zeekraal, lamsoor, oesterblad en zee-kool, -venkel en -biet. En als laatste, eet wieren met mate. Omdat wieren werken als een spons en zo voedingsstoffen direct uit het water opnemen, kun je je voorstellen dat ook toxische stoffen (zoals pcb’s en zware metalen) kunnen worden opgeslagen in de wieren. Een richtlijn is 5-10 gram gedroogd zeewier per dag voor een volwassen persoon.

Praktisch

Achterin het boek is een lijst opgenomen van (web)winkels waar je zeewieren kunt kopen. Ook op www.zeewierwijzer.nl vind je veel informatie.

Om de recepten te maken moet je waarschijnlijk nog iets meer inslaan dan alleen de wieren (er staat een korte lijst in het boek). Er wordt veel gebruik gemaakt van edelgistvlokken en producten op basis van soja. Van soja ben ik geen grote fan, omdat soja een groot aantal stoffen bevat die de gezondheid negatief kan beïnvloeden. Ook hier geldt dus, eet ze met mate.

Het boek bevat 50 recepten met prachtige foto’s en de recepten zijn opgedeeld in dressings/pesto’s/spreads, soepen, salades, hoofdgerechten en zoete en hartige hapjes. Alle recepten zijn veganistisch, dat wil zeggen dat er geen dierlijke producten worden gebruikt.

Het boek is te verkrijgen bij o.a. Bol.com en kost 24,95. Met de aankoop van het boek steun je ook de Stichting Noordzeeboerderij.

Recept Zeewier pompoen salade met pesto

Ingrediënten
Salade
½ of 1 kleine pompoen, zaadlijsten ontdaan en in schijfjes of stukjes gesneden
¼ citroen met schil, in dunne schijfjes
1 rood uitje, gepeld en in ringen
½ eetlepel rozemarijn
olijfolie
grof zeezout & peper
ongeveer 15 strengen gedroogde zeespaghetti (te vinden online of bij een natuurvoedingswinkel, zoals de Gimsel in Rotterdam)
een volle hand rucola, gewassen en goed afgedroogd
1 theelepel ORAC-kruidenmix van Amanprana (optioneel)
Pesto
2 eetlepels pompoenpitten
een volle hand rucola, gewassen en goed afgedroogd
olijfolie
citroensap

grof zeezout

1/2 eetlepel gistvlokken (optioneel)

Werkwijze
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Meng de stukken pompoen met de schijfjes citroen, ui, rozemarijn en besprenkel royaal met olijfolie. Breng op smaak met zeezout en zwarte peper.
  3. Bak bruin en krokant in ongeveer 20 tot 25 minuten (afhankelijk van de grootte van de stukken pompoen).
  4. Vervolgens maak je de zeespaghetti klaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking (ongeveer tien minuten koken in water).
  5. Bereid ondertussen de pesto. Rooster de pompoenpitten in de koekenpan tot ze redelijk knapperig zijn. Blend in de keukenmachine de rucola met de pompoenpitten. Overgiet met een flinke hoeveelheid olijfolie en blend weer. Proef en breng op smaak met citroensap, een klein snufje zeezout en wat gistvlokken.
  6. Laat de stukken pompoen, citroen en ui zodra ze klaar zijn even kort afkoelen buiten de oven.
  7. Meng vervolgens met de zeespaghetti.
  8. Leg in een schaal de rucola, daarop het pompoen/zeespaghettimengsel, maak af met de ORAC-kruidenmix en serveer met de rucolapesto en een snee zuurdesembrood.