Het is volop kersentijd, vooral bij ons in de buurt. Ik woon in de Kromme Rijnstreek, aan de rand van de Betuwe. Regelmatig fiets ik even naar het kersenkraampje naast de voetbalvelden om weer een nieuwe voorraad te halen. Eigenlijk kan ik elke dag wel gaan, want voorraad is er bij ons nooit; alles gaat in 1 keer op! Laatst hebben we er een lange fietstocht omheen gemaakt en hebben we meteen wat andere kersententjes in de omgeving uitgeprobeerd. Als je in de buurt woont, kijk dan eens op deze kaart, daar staan alle kersenkramen in de Kromme Rijnstreek op. Plan je fietsroute eromheen en je bent klaar voor een wedstrijdje kersenpitten spugen!

Niet getreurd als je niet in de buurt van kersenbomen woont, dit zomerfruit is nu overal volop verkrijgbaar. Kersen zijn supergezond en heerlijk om zo te eten. Maar ook buiten het seizoen zijn kersen uit pot of diepvries, of verwerkt in sap, goed om regelmatig te nuttigen. Ik zal je uitleggen waarom.

Waarom kersen eten?

Kersen zijn er in 2 soorten, zoete en zure kersen. Zure kersen worden vooral voor industriële verwerking gebruikt, bijvoorbeeld in bier (Kriekbier) en kersensap, jam en pot of blik. Zoete kersen worden veelal vers gegeten; nu dus in de kersenboomgaard! Zure en zoete kersen verschillen niet alleen qua smaak, maar ook voor wat betreft de inhoudsstoffen. Kersen bevatten vitamine A en beta-caroteen (beiden vooral in de zure kersen), vitamine B3, B5, C, E & K en de mineralen calcium, magnesium, fosfor en kalium. Verder bevatten ze vezels en relatief weinig (fruit)suiker.

Omdat de vetoplosbare vitaminen (A, beta-caroteen, E & K) het beste worden opgenomen als je er wat vet bij eet, is een kers gedoopt in wat pure chocolade (> 72%) een super gezond tussendoortje. Nou denk ik dat je die in de kersenhut niet zult aantreffen, (hoewel, prima idee denk ik!) en omdat ik je de kant-en-klare-kersenbonbons van Mon Cheri niet kan aanbevelen, is het handig bij vertrek wat pure chocolade of noten in je tas te stoppen voor een optimale energie boost tijdens je fietstocht.

Ook bevatten kersen grotere hoeveelheden aan plantenstoffen dan ander fruit, met name polyfenolen. Dit zijn stoffen met een ontstekingsremmend en anti-carcinogeen effect (in het laboratorium en bij proefdieren aangetoond). Ook hier lijken de zure kersen iets beter te scoren dan de zoete kersen. Flavonoïden, een subgroep van polyfenolen, maakt een plant vooral aan om zich te beschermen tegen UV licht, oxidatie en warmte. Ze helpen ook om insecten af te weren, en andersom om bepaalde insecten aan te trekken voor bestuiving. Flavonoïden zijn de felle kleuren van de vruchten aan een plant. Bij kersen gaat het dan vooral om anthocyanen, die de typisch roodpaarse kleur aan kersen geven. Flavonoïden zijn sterke antioxidanten en helpen het lichaam te beschermen tegen schade aan cellen en weefsels.

Jicht en slaap

In een eerder blog schreef ik dat asperges niet goed zijn bij jicht. Daarentegen kunnen kersen juist goed zijn bij jicht. Anthocyanen kunnen bijdragen aan een verlaging van het urinezuurgehalte in het bloed en kunnen daarmee mogelijk jichtaanvallen voorkomen. Ook lijken zij een selectieve remmer van COX-2 te zijn waardoor ze ontstekingen en pijn kunnen verminderen.

Tenslotte zit er in zure kersen wat melatonine, het hormoon dat in het lichaam wordt aangemaakt als het donker is en wat de slaap bevordert. Van zure kersendrank is wel beschreven dat het een klein slaapbevorderend effect heeft, maar met zoete kersen valt dit effect niet te verwachten, daar ze 50 keer minder melatonine bevatten dan zure kersen. Tenzij je een hele kersenboom wilt leeg eten voor het slapen gaan…..

Zoals ik al eerder schreef, is het ook na het kersenseizoen goed kersen eten. Industriële verwerking leidt niet tot verlies van anthocyanen en totaal aantal polyfenolen. Zoals uitgelegd bevatten de zure, verwerkte kersen, die het hele jaar door te verkrijgen zijn, nog meer gezonde stoffen dan de zoete, verse kersen. Verwerk ze dus gerust in smoothies, taarten of door het eten.

Recept voor kersentaart(jes)

Tenslotte nog een recept voor kersentaart uit het boek Weten van (H)eerlijk eten deel 2 van Rineke Dijkinga. De boeken (deel 1 en 2) zijn echt een aanrader. Heerlijke en gemakkelijke recepten voor zowel ontbijt, lunch, avondeten en tussendoor. Allemaal met gezonde ingrediënten! Zie hier voor meer informatie en eventuele aanschaf.

Bronnen:

Cherry Antioxidants: From Farm to Table. G. Ferretti, T. Bacchetti, A. Belleggia, D. Neri. Molecules 2010, 15, 6993-7005.
Consumption of cherries lowers plasma urate in healthy women. Jacob RA, Spinozzi GM, Simon VA, Kelley DS, Prior RL, Hess-Pierce B, Kader AA. J Nutr. 2003 Jun;133(6):1826-9.
Cherry consumption and decreased risk of recurrent gout attacks. Yuqing Zhang, Tuhina Neogi, Clara Chen,
Christine Chaisson, David J. Hunter, Hyon K. Choi. Arthritis & Rheumatism 2012;64 (12), 4004–4011.

Cyclooxygenase inhibitory and antioxidant cyanidin glycosides in cherries and berries. Seeram NP, Momin RA, Nair MG, Bourquin LD. Phytomedicine. 2001 Sep;8(5):362-9.

Effects of a tart cherry juice beverage on the sleep of older adults with insomnia: a pilot study. Pigeon WR, Carr M, Gorman C, Perlis ML. J Med Food. 2010 Jun;13(3):579-83.