Wat zijn probiotica?
Probiotica zijn levende bacteriën die, wanneer ze in voldoende hoeveelheid ingenomen worden, de samenstelling en activiteit van jouw darmflora positief beïnvloeden. Ze kunnen helpen de balans tussen gunstige en schadelijke bacteriën te herstellen. Ze zijn aanwezig in gefermenteerde voedingsmiddelen zoals yoghurt, kefir, zuurkool, kimchi en in supplementen.
Hoe beïnvloeden ze je gezondheid?
Probiotica versterken het immuunsysteem, bevorderen de spijsvertering en kunnen darmklachten verminderen. Ze kunnen ook de productie van antibiotische stoffen bevorderen, waardoor schadelijke beestjes in je darmen in hun groei geremd worden. Ze spelen ook een rol in de productie van vitamines en verbeteren de absorptie van mineralen. Het regelmatige gebruik van probiotica kan de darmbarrière verbeteren en minder ontstekingsreacties in je lichaam geven. Ook kunnen ze helpen bij mentale klachten, omdat er een communicatie is tussen je darmen en je hersenen en probiotica deze positief kunnen beïnvloeden.
Waarom zijn ze belangrijk na antibiotica?
Antibiotica doden niet alleen slechte, ziekmakende, bacteriën maar kunnen ook de gunstige bacteriën in je darmen aantasten, wat leidt tot een verstoorde darmflora en een grotere kans op diarree en andere spijsverteringsproblemen. Probiotica zijn belangrijk i.c.m. antibiotica omdat ze helpen de natuurlijke balans van je darmflora te herstellen. Neem ze altijd in op een lege maag (bv direct na het opstaan of voor het slapen) of 15 min voor een maaltijd, en 2 uur na antibiotica.
Heb je elke dag probiotica nodig?
De basis voor je gezondheid wordt voor een groot deel bepaald door je darmflora. Deze groeien op gezonde voeding met veel vezels, weinig suikers, goede vetten en voldoende eiwitten en essentiële suikers. Regelmatige beweging en beheersing van stress zijn ook belangrijk. Aanvullend kun je probiotica slikken, bv 3 maal per jaar een kuur van een maand. Zo onderhoud je jouw darmflora goed en leg je een goede basis voor je gezondheid. Niet alle soorten zijn voor iedereen goed, dus overleg altijd wat in jouw situatie goed is! Ik zet het liefste probiotica in na onderzoek van je microbioom. Dan weet je precies wat er nodig is. Wil je mijn hulp? Maak dan een afspraak voor een consult.