Vezels: liever groenten en fruit dan brood en pasta
Vezels: voeger at ik altijd brood met kaas, ontbijtkoek en roze koeken. Dat ik altijd moe was, de hele dag honger had en zelfs voor een glucose intolerantie test naar het ziekenhuis moest, relateerde ik niet aan wat ik at.
Ik klapte ook altijd door mijn enkels heen, had slecht herstellende operatiewonden na de keizersnedes (nodig omdat het bij de 1e bevalling ook niet goed hersteld was), spataderen en floaters in mijn ogen. Inmiddels weet ik dat het allemaal bindweefsel problemen zijn, die weer te relateren zijn aan wat ik at en hoe slecht ik verteerde.
Toen ik op mijn 40e gewrichtsklachten kreeg, ging het roer om. Twee weken anders eten en mijn klachten waren weg! Wat ik deed? Geen brood, ontbijtkoek en roze koeken meer, en veel meer groentes eten.
Daarmee had ik 2 belangrijke dingen veranderd: gluten eruit en groenten erin. Voor mij was dat een wereld van verschil. Ook verdween mijn hongergevoel en kreeg ik veel meer energie. En had ik ineens geen hoofdpijn meer, geen blaasjes tussen mijn vingers en geen rugpijn meer.
Ik zou voor geen goud meer terug willen naar het voedingspatroon dat ik toen had. Ik voel me nu, 15 jaar later, 300% beter dan toen ik 40 was. Hoe mooi is dat!
Een ode aan de vezels – en hoewel brood ook vezels bevat, werken die totaal anders dan groentevezels. En bovendien bevat brood gluten, wat voor je darmen killing kan zijn (in ieder geval voor de mijne).
Groente- en fruitvezels vormen een voedingsbodem voor je goede darmbacteriën. Dus eet lekker veel artisjokken, kolen, asperges, prei, ui, zoete aardappel, paddenstoelen, wortels. Als je niet voldoende variatie uit je voeding haalt dan bestaan er ook goede supplementen van acaciavezels, inuline, arabinogalactanen.
PS. niet iedereen doet het goed op vezels. Als jij juist meer last krijgt van groenten, dan is er iets anders aan de hand. Bv. een SIBO, dat is een overgroei van bacteriën in de dunne darm. Dat heeft en hele andere aanpak nodig en is aantoonbaar met het juiste onderzoek.