Heb je ooit geprobeerd je groenten te stomen in plaats van te koken? Of vis, vlees of eieren?
Ik bleek al jaren een stoompan in de keukenla te hebben staan (als onderdeel van een grote pannenset), maar heb pas een half jaar geleden ontdekt waar die pan voor was. En toen had ik spijt dat ik niet eerder de keukenla in gedoken was!
Want stomen heeft vele voordelen boven koken.
Stomen is lekkerder
Stomen is sneller
Je kunt ook ontdooien in de stoompan. Diepgevroren garnalen, vis of vlees stoom je snel even in een bodempje water, waarna je het verder kunt bewerken (bakken of grillen bijvoorbeeld).
Stomen is gezonder
Nog een niet onbelangrijk voordeel is dat vitaminen en mineralen bij stomen beter bewaard blijven dan bij koken. Ook bevatten gestoomde groenten (of ander gestoomd voedsel) meer enzymen dan gekookt voedsel. En hoe meer enzymen, hoe makkelijker je het voedsel kunt verteren.
Hoe kun je stomen?
Er zijn verschillende manieren om te stomen. De goedkoopste is door een RVS vergiet of een RVS of bamboe stoommandje (te koop bij o.a. Blokker of Ikea) in de pan te zetten. Voor een vergiet heb je wel een iets grotere pan nodig. Nadeel is dat het water zich mengt met het stoomvocht, omdat er weinig ruimte tussen de vergiet of mandje en de bodem van de pan zit.
Handiger is een set van 2 pannen die je op elkaar kunt zetten, de bovenste is dan de stoompan.
Wel altijd de deksel op de pan doen natuurlijk!
Er bestaan ook sets waar je meerdere stoompannen op elkaar kunt zetten, zodat je verschillende gerechten tegelijkertijd kunt stomen.
Eet smakelijk!